Weerhuisjes

15 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Weerhuisjes

Een weerhuisje is een item dat binnen in huis kan worden neergezet of opgehangen, en waarmee het mogelijk is om het weer te meten alsook de luchtvochtigheid. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een poppetje in de vorm van een vrouw dat in traditionele Duitse klederdracht naar buiten komt wanneer de lucht relatief droog is en er mooi weer op komst is. In het geval van een hogere luchtvochtigheid en regen komt er een mannelijke variant naar buiten. Een weerhuisje is een zeer originele en klassieke vorm van een decoratiestuk voor in huis. Het weerhuisje wordt vooral als decoratiestuk gezien, omdat de meting uiteraard niet zo betrouwbaar is als die van de moderne weerinstrumenten van tegenwoordig.

De werking van een weerhuisje

Van oudsher werd er bij weerhuisjes gebruik gemaakt van paardenhaar of zelfs een stukje schapendarm, waaraan het mannetje en het vrouwtje zijn opgehangen. De schapendarm en het paardenhaar reageren en vervormen door de luchtvochtigheid, waardoor het mannetje of vrouwtje in beweging komt. Tegenwoordig wordt er geen schapendarm of paardenhaar meer gebruikt. In plaats daarvan worden synthetische materialen toegepast. De meeste weerhuisjes zijn ook voorzien van een thermometer om niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur te kunnen meten. Hierdoor is een weerhuisje niet alleen een mooi decoratiestuk, maar heeft het ook nog eens een extra functie.

Nederlands gebruik van weerhuisjes

Tegenwoordig wordt in Nederland een weerhuisje meer als decoratieobject binnenshuis gebruikt. De reden hiervoor is dat de luchtvochtigheid in Nederland over het algemeen behoorlijk hoog is en hierdoor de werking niet altijd perfect is en het lijkt alsof er slecht weer op komst is. In Nederland komt het regelmatig voor dat een warme dag gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid, wat inherent is aan het Nederlandse klimaat en waardoor een weerhuisje niet geheel betrouwbaar zal werken. Daarnaast is de centrale verwarming in huis ook van invloed, waardoor het weerhuisje vooral als origineel decoratieproduct wordt gezien.

Een weerhuisje is een authentiek Schwarzwalder product

Over het exacte tijdstip waarop de weerhuisjes zijn uitgevonden zijn de meningen verdeeld, maar men vermoedt dat dit rond 1500-1600 moet zijn geweest in de periode na de Middeleeuwen. De uitstraling en de looks van vrijwel alle weerhuisjes verraden echter direct al de plek waar de roots van het weerhuisje liggen, namelijk in het Duitse Schwarzwald. Vrijwel alle Duitse weerhuisjes zijn een miniatuurversie van de huizen en figuren die in dit gebied veel voorkomen. Er wordt ook vaak gedacht dat het een Oostenrijks weerhuisje is omdat de stijl gedeeltelijk overeenkomt. De architectuur die in het Zwarte Woud toegepast wordt, is zeer klassiek. In combinatie met de klederdracht van het mannetje en het vrouwtje is het weerhuisje dan ook een prachtig authentiek Schwarzwalder product.

Een weerhuisje kopen als opvallende toevoeging in het interieur

Er zijn diverse designs en varianten Duitse weerhuisjes op voorraad, waardoor online een weerhuisje kopen erg gemakkelijk is. De meeste designs van weerhuisjes zijn een imitatie van de huizen die terug te vinden zijn in het Zwarte Woud. Vaak worden deze huisjes gecombineerd met kleine details en iconische figuren uit het Zwarte Woud, zoals een dennenboom, een paddenstoel, een ree of een waterbak. Vrijwel alle weerhuizen bevatten ook het mannetje en vrouwtje in traditionele klederdracht. Koekoeksklok.com biedt een zeer ruim assortiment aan van verschillende soorten ouderwetse en moderne weerhuisjes in verschillende formaten en diverse stijlen. Wat betreft het materiaal zijn vrijwel alle weerhuisjes van hout. Doorgaans bestaat het volledige weerhuisje uit hout, en onderdelen zoals reeën of paddenstoelen zijn vaak vervaardigd van kunststof. Door ons grote assortiment is het relatief eenvoudig om de geschikte variant uit te zoeken die het beste past in een specifieke ruimte of goed aansluit op uw interieur. Alle weerhuisjes zijn bovendien van de beste kwaliteit en uit voorraad leverbaar. Een traditioneel weerhuisje kopen is naast een mooie toevoeging voor uw interieur ook een ontzettend origineel en leuk cadeau om iemand blij mee te maken.